Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Як схуднути без страждань: 7 найкращих вуглеводів для здорового та сталого зниження ваги

Як схуднути без страждань: 7 найкращих вуглеводів для здорового та сталого зниження ваги
ТСН • 4 переглядів • 1 хв читання

У світі дієт вуглеводи часто незаслужено отримують погану репутацію, їх звинувачують у сприянні набиранню ваги та саботажі всіх зусиль щодо схуднення. Однак, це лише частина правди. Насправді, складні вуглеводи є надзвичайно важливою частиною раціону будь-якої людини, забезпечуючи гарне самопочуття, стабільний рівень енергії та підтримку метаболізму. Ключ до успіху полягає у виборі правильних вуглеводів, які допоможуть вам довше почуватися ситими, прискорять обмін речовин і сприятимуть поступовому, але сталому схудненню без шкоди для здоров’я.

Ось сім найкращих варіантів вуглеводів, які, на думку експертів, варто додати до вашого щоденного меню, щоб схуднути без зайвих страждань.

Кіноа — це не просто «крупа», а насправді насіння особливого сорту лободи, яке справедливо називають суперпродуктом. Її унікальність полягає у високому вмісті поживних речовин. Кіноа містить багато білка та клітковини. Більше того, білок кіноа є високоякісним, оскільки містить усі дев’ять незамінних амінокислот, що робить її повноцінним джерелом білка для вегетаріанців та веганів.

Завдяки цьому складу страви з кіноа не призводять до різких стрибків цукру в крові, забезпечують тривале відчуття ситості, що допомагає уникнути переїдання, та сприяють збереженню м’язової маси під час схуднення. Універсальність кіноа робить її справді незамінним інгредієнтом на кухні: її можна додавати в супи, готувати з неї як солодкі, так і солоні каші, використовувати в салатах.

Ячмінна крупа — це ще один чемпіон серед складних вуглеводів. Вуглеводи в її складі засвоюються організмом поступово, що забезпечує стабільне вивільнення глюкози в кров. Таке постійне постачання енергії не тільки прискорює метаболізм, підтримуючи стабільний рівень енергії протягом дня, але й запобігає відчуттю втоми та неконтрольованому потягу до шкідливої їжі.

Крім того, ячмінна крупа відома своєю здатністю знижувати рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), перешкоджаючи його засвоєнню в організмі. Це робить ячмінь цінним продуктом не тільки для схуднення, але й для загального здоров’я серцево-судинної системи.

Батат, або солодка картопля, хоч і зовні нагадує звичайну картоплю, але досить разюче відрізняється за смаком та поживним складом. Солодка картопля містить велику кількість клітковини, що є ключовим фактором для кращого контролю ваги, стабілізації рівня цукру в крові та покращення травлення.

Крім цього, батат може похвалитися багатим вмістом вітаміну А (у вигляді бета-каротину), калію, магнію та заліза, що робить його прекрасним доповненням до збалансованої дієти. Використовувати солодку картоплю можна так само, як і звичайну: готувати з неї пюре, запікати, смажити або додавати до супів.

Нут, або турецький горох, є потужним джерелом білка, клітковини, вітамінів та мінералів. Його кулінарна універсальність дозволяє використовувати нут у безлічі страв: салатах, закусках (як-от домашній хумус), супах, різноманітних гарнірах і навіть у випічці.

Завдяки високому вмісту білка та клітковини, нут забезпечує тривале відчуття ситості та допомагає підтримувати стабільний рівень енергії, що є критично важливим для продуктивного дня та уникнення зайвих перекусів.

Вівсянка буває різною, і це важливо враховувати. Якщо вівсяні пластівці швидкого приготування, особливо доповнені солодкими топінгами, можуть принести більше шкоди, ніж користі, то цільнозернова вівсянка навпаки заслуговує на почесне місце у меню для схуднення.

Цей складний вуглевод буде повільно засвоюватися організмом, а отже, ви не страждатимете від різких стрибків цукру в крові, які часто тягнуть за собою відчуття голоду та потяг до солодкого. Завдяки вмісту розчинної клітковини (бета-глюканів), вівсяна каша з цільних зерен може навіть покращити чутливість до інсуліну, що є важливим фактором для контролю ваги та профілактики діабету.

Вуглеводи в ягодах зазвичай мають форму натуральних цукрів (фруктози, глюкози та сахарози). Однак такого натурального цукру боятися не потрібно, адже завдяки високому вмісту клітковини, його засвоєння відбувається набагато повільніше і впливає на організм інакше, ніж цукор у солодких напоях чи цукерках.

Крім цього, ягоди багаті на вітаміни та антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленнями в тілі, підтримують імунітет та сприяють загальному оздоровленню організму. Додайте ягоди до сніданку, йогурту або просто перекушуйте ними.

Боби едамаме (молоді соєві боби) складаються в основному зі складних вуглеводів, що забезпечує стабільне вивільнення енергії, тривале відчуття ситості та загальне гарне самопочуття. Крім того, значний вміст клітковини в едамаме є дуже корисним для травлення, підтримуючи здорову мікрофлору кишківника.

Едамаме — це чудова закуска або доповнення до салатів та азіатських страв, які допоможуть вам контролювати апетит та отримувати всі необхідні поживні речовини.

Важливо пам’ятати, що для ефективного та здорового схуднення важливо не тільки вибирати правильні вуглеводи, але й дотримуватися збалансованого харчування загалом, поєднуючи їх з достатньою кількістю білків, здорових жирів, фруктів та овочів, а також не забувати про фізичну активність.

4