Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Як правильно стерилізувати банки для консервації: всі способи

Як правильно стерилізувати банки для консервації: всі способи
ТСН • 4 переглядів • 1 хв читання

Перевірте банки на наявність пошкоджень та відколів. Для консервації підходять лише цілі банки без пошкоджень. Краще використовувати нові кришки, якщо ж брати ті, що раніше використовувалися, треба ретельно перевірити їх, чи не мають вони іржу та подряпини.

Перед стерилізацією помийте банку та кришку натуральним мийним засобом, наприклад, содою, господарським милом.

До каструлі приблизно до половини наливаємо воду. Чекаємо, доки вода закипить, після чого кладемо до неї кришки для консервації.

Зверху над каструлею кладемо друшляк, сито або решітку. Виставляємо сухі банки шийкою донизу.

Банки до 1 л тримаємо над парою приблизно 6-8 хвилин, об’ємом 1-2 л — 10-15 хвилин, понад 3 л та трилітрові — 20-25 хвилин. Коли на внутрішніх стінках банок з’являться великі краплі води, стерилізацію можна закінчити.

Простерилізовані банки ставимо на сухий рушник шийкою донизу, а простерилізовані кришки виймаємо і також кладемо на рушник внутрішньою стороною донизу. Використовувати банки можна, коли вони разом із кришками повністю висохнуть.

Як варіант, можна поставити банки до великої каструлі шийкою вгору або навіть розмістити їх горизонтально. Туди ж кладемо кришки. Наливаємо до каструлі і банок холодну воду так, щоб вона покривала горлечка. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.

Кладемо одразу всередину чайника кришки від банок. Заливаємо воду і кип’ятимо її.

В отвір чайника ставимо шийкою донизу суху банку. Як варіант, якщо банка невелика, її можна «почепити» на носик чайника.

Тримаємо банки над парою в залежності від її об’єму.

Після закінчення стерилізації кладемо банки сушитися на рушник.

Наливаємо до чаші пароварки чи мультиварки воду і кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування їжі на пару і ставимо на неї зверху сухі банки шийкою донизу.

Вибираємо режим «Варіння на пару» та вмикаємо пароварку чи мультиварку.

Чекаємо, доки вода закипить, і стерилізуємо, в залежності від об’єму банки — від 6-8 хвилин маленькі банки до 25 хвилин — трилітрові.

Кладемо банки та кришки на чистий сухий рушник і чекаємо, доки вони висохнуть.

Поміщаємо сухі банки на деко або решітку до холодної духової печі, можна також помістити разом із банками кришки, що закручуються. Якщо кришка з гумою, стерилізувати в духовці її не можна, для цього придатна лише стерилізація кип’ятком до 15 хвилин.

Виставляємо температуру в духовці на 100-110° C. Стерилізуємо банки за такої температури 20 хвилин.

Вимикаємо духову піч, банки залишаємо всередині, щоб вони трохи охололи. Дістаємо ще теплі банки за допомогою сухого рушника. Якщо використати вологий рушник, банка може лопнути.

В мікрохвильовій печі не можна стерилізувати кришки, лише банки.

Наливаємо до банок на 1,5-2 см води та ставимо їх до мікрохвильової печі. На максимальній потужності стерилізуємо банки 3-5 хвилин.

Коли вода закипить, а на стінках самих банок всередині з’являться краплі, стерилізацію можна закінчити.

Обережно виливаємо з банок воду і кладемо на сухий рушник шийкою донизу.

4