Секрет здорового кишківника та контролю апетиту / © ТСН.ua
Вчені відкрили унікальну систему харчування, що зміцнює функції кишківника та допомагає контролювати апетит.
Про нові дослідження йдеться на dailymail.
Результати дослідження показали, що обмеження певних вуглеводів може покращити здоров’я кишківника.
«Дієта з низьким вмістом FODMAP уже давно вважається ефективним методом боротьби з синдромом подразненого кишківника (СПК), оскільки зменшує навантаження на травну систему», — йдеться у матеріалі.
Тепер науковці з Норвегії з’ясували, що така дієта, яка обмежує споживання продуктів з вуглеводами (злаки, хліб, крекери), може також регулювати рівень цукру в крові, контролювати апетит і загалом зміцнювати мікрофлору кишківника.
Експерти зазначають, що найближчим часом цей підхід може стати дієвою підтримкою для пацієнтів із проблемами травлення, зокрема СПК. Водночас механізм впливу FODMAP на підвищення рівня гормону GLP-1 у кишківнику ще потребує детального вивчення.
FODMAP — це абревіатура (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли), яка означає групу вуглеводів, що часто викликають здуття, гази та біль у животі. Вони не розщеплюються у тонкому кишківнику, а потрапляють у товстий, де й спричиняють симптоми.
До продуктів з високим вмістом FODMAP належать:
Натомість низько-FODMAP альтернатива включає:
овочі: баклажани, картоплю, цукіні
фрукти: виноград, ківі, апельсини
білкові продукти: яйця, рибу, тофу
Науковці з Університетської лікарні Гокеланд (Норвегія) спостерігали за 30 дорослими пацієнтами з мішаним типом СПК (перемінні закрепи й діарея). Вони дотримувалися суворої низько-FODMAP дієти протягом 3 місяців.
Результати дослідження показали значне зниження болю в животі, здуття та діареї, а також підвищення рівня GLP-1, що допомагає краще контролювати апетит і рівень цукру в крові.
Попри обмежений обсяг вибірки (30 пацієнтів), дослідження підтвердило статистично значущі покращення.
Увага! Ця інформація надається винятково в ознайомлювальних цілях і не може замінити професійну медичну консультацію, діагностику чи лікування. Завжди звертайтеся до кваліфікованого лікаря або іншого медичного фахівця з будь-якими питаннями щодо вашого здоров’я.
Нагадаємо, що синдром подразненого кишківника уражає близько 1 із 20 людей у світі. Це хронічне захворювання суттєво знижує якість життя та соціальну активність.