Свіжий щавель – незамінний інгредієнт для весняного зеленого борщу, салатів і навіть домашніх пирогів. І хоча ця культура вважається невибагливою, виростити дійсно ніжне та соковите листя можна лише за правильного підходу. Як це правильно робити, пише Prostoway.
Щавель здатен рости на одному місці кілька років, і багато хто саме так і робить. Але є нюанс: вже з другого сезону рослина втрачає ніжність, листя стає грубим, а пагони – волокнистими. Більше того, щавель починає активно цвісти, витрачаючи енергію на насіння, а не на соковиту зелень.
Саме тому досвідчені городники радять щороку оновлювати посів. Свіже насіння – запорука м’яких, яскраво-зелених листків без гіркоти. До того ж насіння щавлю доступне за ціною, і його легко знайти в будь-якому садовому магазині.
Терміни посіву. Щавель можна висівати з ранньої весни, щойно прогріється ґрунт (приблизно +6+8°C). Також можливий підзимовий посів – у листопаді.
Місце. Обирайте сонячну або напівзатінену ділянку з добре дренованим ґрунтом. Уникайте низин, де застоюється волога.
Глибина. Насіння заглиблюють не більше ніж на 1-1,5 см. При надто глибокому посіві паросткам буде складно пробитися.
Схема посіву. Висівайте в борозенки на відстані 20-25 см одна від одної, це полегшить догляд і забезпечить гарну циркуляцію повітря.
Проростання. При оптимальних умовах сходи з’являються через 7-10 днів. У посушливу погоду – трохи пізніше.
Полив. Щавель любить вологу, але не терпить застою води. Поливайте регулярно, особливо в спеку, щоб листя не грубіло.
Проріджування. Коли паростки зміцніють, прорідіть їх, залишивши по 10-15 см між рослинами.
Підживлення. Раз на місяць можна удобрювати слабким розчином настою коров’яку або комплексним добривом для зелених культур.