Коротко
Горіховий Спас – давнє українське свято, пов'язане з жнивами та освяченням продуктів. У цей день до храму приносять кошики з горіхами, фруктами, медом та водою. Важливо знати, які продукти можна освячувати, а яких слід уникати.
Народно-православне свято Горіховий Спас відзначається 16 серпня за новим церковним календарем. Однією з традицій українців є освячення кошиків із продуктами. Освячену їжу кладуть на святковий стіл та роздають усім гостям. Які продукти потрібно покласти у кошик – читайте в матеріалі «Наше місто».
До храмів на Горіховий Спас традиційно приносять різноманітні горіхи, зокрема волоські, фундук, мигдаль та арахіс, як домашнього, так і покупного походження. Під час вечірньої трапези горіхи споживають першими на голодний шлунок.
Також дозволяється приносити сезонні фрукти — яблука, сливи, виноград, груші, які часто використовують для приготування зимових заготовок. У цей день освячують мед та воду у пляшках, а також можуть запросити священика для освячення колодязя в домі.
Окрім того, на Горіховий Спас освячують хліб та інші борошняні вироби. Свято історично пов’язане зі жнивами: з перших колосків випікали паляницю, яку обприскували святою водою, щоб забезпечити достаток у домі.
16 серпня до храму також приносять тканини та одяг, виготовлені з натуральних рослинних матеріалів, зокрема льон, з якого селяни виготовляли волокно і пряли тканину наприкінці літа. Освячений одяг вважається традиційним подарунком, що символізує здоров’я та силу.
Священики можуть відмовитися освячувати певні предмети. До заборонених належать, зокрема, кров’яна ковбаса, оскільки кров за біблійними канонами вважається нечистою, навіть після завершення Успенського посту, коли споживання м’яса дозволено. Також не освячують алкогольні напої, цигарки та предмети розкоші, такі як годинники та ювелірні прикраси.
Раніше ми писали: Чи може кавун замінити воду: пояснення медиків з Дніпра.
Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Україна