Чого тут тільки не було! Мальовничі пряники з емблемою фестивалю, апетитні хлібини, домашня ковбаса, рибна юшка, справжня національна страва народів Центральної Азії – плов, українські вареники з усілякою начинкою, м’ясні рулети, вертути, рогалики, шашлики та багато іншої смакоти.
Особливе місце на фестивалі було відведено стравам Куяльницької громади, які увійшли до об’єктів нематеріальної культурної спадщини, – борщ, голубці і мамалига. Кожна громада приготувала ці страви на свій смак і за своїми традиційними рецептами.
Лише борщу було запропоновано гостям п’ятнадцять унікальних рецептів: борщ зі смаженою рибою, борщ по-селянськи, борщ на свинячих реберцях, Куяльницький борщ з вишнями, борщ із сушеними грушами, борщ сметанковий, Полтавський борщ з галушками, борщ на свинячих реберцях із червоним солодким перцем та ароматною петрушкою, червоний борщ на ребрах з чорносливом, білий борщ, традиційний український борщ на реберцях із солодким перцем, борщ зі смаженими затертими шкварками, борщ з яблуками по-фонтанськи, борщ з квасолею, червоний борщ з буряком на свинячих реберцях.
Тож хіба можна було пройти мимо і не скуштувати цих сакральних страв?
Як і було обіцяно, родзинкою фестивалю став борщ, приготовлений спеціально для святкових гостей головою громади Сергієм Паламарчуком.
– Щедрий подарунок і смачний. Вперше їмо борщ Косівської громади, та ще й зі статусом нематеріальної культурної спадщини, – ділилися враженнями гості фестивалю.
Скажу вам, організатори свята постарались на славу. Затишна атмосфера, багаті та мальовничі садиби громад, веселі ігри, майстер-класи, спортивні локації, щедрі кухні – все створювало гарний настрій і бажання зробити свій внесок у скарбницю благодійного фестивалю.
І головне – благодійний захід зібрав 205 577 гривень, які підуть на потреби Збройних сил України.
Єднаймося! В єдності наша сила, кажуть організатори ярмарку.
Ще на тему: Борщ із душею: як у сільскому музеї на Одещині дітей вчили готувати святу страву.