Джин-тонік / © pixabay.com
Кліматичні зміни впливають не лише на екосистеми, а й на смакові якості наших улюблених напоїв. Глобальне потепління вже зараз змінює хімічний склад ягід ялівцю — основного інгредієнта джину.
Про це йдеться в дослідженні фахівців з Університету Херіот-Уотта.
Як зазначають науковці з Міжнародного центру пивоваріння та винокуріння, погодні умови — зокрема рівень опадів і кількість сонячного світла — формують так званий «терруар» ялівцю. Це поняття вже давно відоме у виноробстві, однак тепер воно має значення і для джину.
Дослідники проаналізували ягоди ялівцю з різних регіонів Європи, включаючи Албанію, Італію, Сербію, Боснію, Македонію, Чорногорію та Косово. Вони зібрали зразки врожаїв різних років і переганяли їх у лабораторних умовах, використовуючи метод газової хроматографії. Це дозволило точно визначити, які смакові сполуки змінюються залежно від клімату.
З’ясувалося, що ягоди з дощових років мають інший смаковий профіль, адже сушаться довше. Це впливає на концентрацію водорозчинних речовин, які відповідають за смолисті, деревні, цитрусові та квіткові ноти у напої.
В результаті, навіть традиційний джин з тоніком, смак якого звичний мільйонам людей по всьому світу, може змінитися. Науковці застерігають, що збереження класичного смаку залежатиме від здатності галузі адаптуватися до кліматичних викликів.
Нагадаємо, раніше ми писали, які напої в жодному разі не можна пити в літаку.