Виноград — це смачна, солодка та корисна ягода, яка до вподоби багатьом людям. Здоровим людям дієтологи радять їсти виноград щодня. Оптимальна порція для дорослих — 130−150 грамів на день.
Виноград містить цінні антиоксиданти, завдяки яким приносить багато користі, зокрема для здоров'я серця, кишківника, очей і шкіри. Він знижує ризик раку, серцевих захворювань та гіпертонії.
Клітковина, що міститься в ньому, сприяє травленню та приносить полегшення при розладах шлунку, метеоризмі й запорах.
Може очистити організм, вивести важкі метали та навіть радіоактивні сполуки.
Насичує організм вітамінами групи B, що поліпшує функції кровотворення, нормалізує рівень гемоглобіну.
Кожний сорт винограду має свої переваги та протипоказання, пише gazeta.ua.
Людям, схильним до алергічних реакцій, рекомендується вживання зеленого винограду. Він сприятиме підвищенню імунітету, бадьорості та рівня енергії. Але у великих порціях зелений виноград може викликати яскраво виражений проносний ефект та кишкові розлади.
У білому винограді найнижчий вміст цукру.
Для стимуляції імунної системи чи лікування офтальмологічних захворювань рекомендується вживання синіх сортів винограду, оскільки вони містять антоціани.
Червоний виноград багатий на антиоксиданти. Сорти червоних відтінків мають потужні протибактеріальні властивості, захищаючи організм від мікроорганізмів, бактерій, вірусів і паразитів. Також сік червоних сортів винограду є ефективним у разі лікування герпесу.
Сік з темних сортів винограду стимулює роботу мозку та сприятиме покращенню зору.
Але вживання ягоди має низку протипоказань. Не рекомендується вживати виноград під час загострень виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, коліту, а також при діареї; у разі цирозу печінки, при цукровому діабеті, у разі гіпертонії, карієсу чи стоматиту.
Також варто застерегти від вживання такого сорту винограду, як «Ізабелла», оскільки він містить високу концентрацію спирту метанолу.
Фахівці радять вживати виноград також як антидепресант.