Loqal – новинний агрегатор Loqal
Дієтолог сказав, яку здорову їжу не можна вживати перед сном
Новини

Дієтолог сказав, яку здорову їжу не можна вживати перед сном

ТСН • 1 переглядів • 1 хв читання

Фрукти та овочі / © pixabay.com

Час від часу майже кожен дозволяє собі щось солоденьке перед сном. Здається, що шматочок фрукта — це невинна звичка. Але фахівці попереджають: навіть така альтернатива може мати негативні наслідки для здоров’я.

Як пояснює дієтолог Кайл Кроулі, кислі продукти, такі як апельсини чи помідори, стимулюють активне виділення шлункової кислоти. У результаті можуть виникати симптоми рефлюксу, зокрема печія. Це знайоме багатьом відчуття печіння у грудях виникає, коли кислота зі шлунка піднімається вгору до стравоходу — найчастіше у вечірній час, коли організм переходить у горизонтальне положення.

Що ще гірше — за словами фахівців, хронічний рефлюкс може з часом підвищувати ризик розвитку раку шлунка чи стравоходу, якщо його не лікувати.

Ситуацію ускладнює те, що симптоми рефлюксу часто дуже схожі на ранні ознаки онкології — це труднощі з ковтанням, нудота, дискомфорт у горлі. Через це діагноз може залишатися непоміченим протягом тривалого часу.

Проте, за словами експертів, запобігти проблемі досить просто — достатньо не їсти за кілька годин до сну.

«Намагайтеся не їсти повноцінну страву перед сном — ані за столом, ані в ліжку. Це може призвести до поганого травлення та неспокійного сну», — рекомендує Кроулі.

Наукові дані підтверджують: пізні вечері справді збільшують ризик виникнення кислотного рефлюксу, що часто супроводжується порушенням сну та подразненням слизової. Причина — у механізмі самого рефлюксу: коли людина лежить, шлункова кислота легше потрапляє до стравоходу і подразнює його тканини.

Особливо небезпечно їсти кислу їжу просто в ліжку, застерігає Кроулі.

«Якщо вже дуже хочеться їсти в ліжку — робіть це сидячи прямо, а не лягаючи одразу після цього. Це допоможе вам краще спати і зменшить ризик нічних пробуджень», — розповів дієтолог.

Також він радить уникати жирної їжі перед сном. Річ в тім, що вона стимулює вироблення гормону, який розслабляє клапан на вході до шлунка — а це полегшує потрапляння кислоти до горла. Кислі продукти — як-от апельсини, томати чи грейпфрути — додатково подразнюють цей клапан.

У разі нічного голоду Кроулі радить обирати менш агресивні для шлунка продукти.

«Натомість оберіть горіхи або молоко перед сном, якщо дуже хочеться перекусити ввечері», — сказав дієтолог.

Серед найпоширеніших проявів рефлюксу — тривалий кашель (більше восьми тижнів), постійне покашлювання, захриплість та біль у горлі. У багатьох пацієнтів ці симптоми проходять непомітно, без класичної печії, бо тканини стравоходу втрачають чутливість через постійний контакт з кислотою.

Ці «тихі» прояви хвороби можуть залишатися без уваги, що підвищує ризик небезпечних ускладнень. Найважче ураження — рак стравоходу, що розвивається внаслідок тривалого впливу шлункової кислоти на клітини.

Нагадаємо, експерти назвали суперпродукти, які можуть подовжити тривалість життя. Йдеться про продукти з високою концентрацією антиоксидантів, мінералів і корисних жирів, які можуть зміцнювати імунну систему, покращувати стан серця, мозку та навіть шкіри.

1