Коротко
Вибух банок з огірками може бути спричинений потраплянням бактерій, занадто слабким розсолом або неправильним сортом огірків. Щоб уникнути цієї проблеми, важливо ретельно мити овочі та зелень, дотримуватися рецептури, стерилізувати банки та використовувати лише спеціальні сорти огірків для консервації. Дотримання цих простих правил допоможе вам насолоджуватися смачними та безпечними заготовками.
Що робити, якщо вибухає консервація / © Фото з відкритих джерел
Іноді трапляється прикра ситуація — банки з огірками починають вибухати вже через кілька днів. Це дуже засмучує, бо стільки сил та часу витрачається на цей процес. Але не варто панікувати, якщо ви потрапили у таку ситуацію, заготовки можна врятувати, головне, знати, як це зробити. Розповідаємо, чому вибухають банки з огірками та як швидко вирішити проблему, посилаючись на ресурс ukr.media.
Потрапляння бактерій. Якщо під час консервації у банку потрапили бактерії, вони починають активно розмножуватися та виділяти газ. Саме це призводить до вибуху. Щоб уникнути такої халепи, потрібно ретельно мити овочі, спеції та зелень — кріп, петрушку, листя хрону, часник і перець.
Повітря під кришкою. Якщо під час закатування в банці залишилося повітря, тиск зсередини спровокує здуття та подальший вибух.
Порушення рецептури. Найчастіше причиною проблеми стає неправильна концентрація маринаду. Якщо розсіл занадто слабкий, огірки починають бродити. Треба чітко дотримуватися рецепту, без змін «на око».
Використання салатних огірків. Для консервації підходять лише спеціальні сорти. Салатні огірки, які мають білі шипи, водянисті й абсолютно непридатні для тривалого зберігання.
Недостатня стерилізація. Якщо банки та кришки були простерилізовані недостатньо, це провокує процеси бродіння. Для літрових банок потрібно не менше 8 хвилин, для трилітрових — до 15 хвилин.
Треба вийняти огірки й добре промити під проточною водою.
Замочити їх у 2-3% сольовому розчині на 15 хвилин.
Розсіл обов’язково прокип’ятити, злити, ще раз закип’ятити та залити назад.
Додати оцет тільки після того, як банку буде наповнено розсолом.
Закрити банки, поставити їх догори дном та утеплити ковдрою на добу.
Щоб огірки не вибухнули вдруге, можна додати кілька помідорів у банку. Кількість солі, цукру й оцту за повторного консервування варто зменшити вдвічі, тоді огірки будуть більше схожі на квашені. Деякі господині роблять маленький отвір у кришці та закривають його воском, але така консервація довго не зберігається, тому її краще з’їсти першою. Якщо кришка здулася, можна посипати її сіллю — іноді це допомагає тимчасово «врятувати» заготовку.
Використовуйте лише ті сорти огірків, які призначені для консервування.
Ретельно мийте всі інгредієнти.
Дотримуйтеся перевірених рецептів.
Стерилізуйте банки достатню кількість часу.
Зберігайте заготовки у прохолодному місці.