Кріп має яскраво виражений аромат, тому його часто використовують як приправу, щоб підкреслити смак страв.
Свіжий кріп містить дуже мало калорій, але є хорошим джерелом кількох важливих вітамінів та мінералів, зокрема вітамінів А та С і марганцю.
Водночас кріп можна додавати до страв для надання яскравішого смаку замість оброблених приправ.
Щоб дізнатися про харчову цінність та користь кропу для здоров’я, "УП. Життя" використала джерела Healthline, WebMD та Research Gate.
Кріп містить такі вітаміни та мінерали:
Одна чашка (9 г) свіжого кропу містить приблизно:
До страв можна додавати одну чайну ложку кропу на порцію. Як приправа, ця зелень має яскравий смак, тому краще починати з маленької щіпки та додавати більше за потреби.
Антиоксиданти – це природні сполуки, які захищають клітини від пошкодження.
Вживання продуктів, багатих на антиоксиданти, може допомогти зменшити хронічне запалення та знизити ризик таких захворювань, як:
У насінні й листі кропу знайдено багато антиоксидантних рослинних сполук, зокрема:
Крім того, кріп містить вітамін C, який також має потужну антиоксидантну дію.
Кріп багатий на флавоноїди, які допомагають знизити ризик серцевих захворювань. Але це не єдина причина, чому кріп вважають корисним для серця.
Дослідження показують, що кріп також може знижувати рівень ліпопротеїдів низької щільності (так званого "поганого" холестерину), що позитивно впливає на здоров'я серця.
Дослідження показали, що кріп можна використовувати для контролю діабету.
Вони демонструють, що рослина допомагає профілактувати розвиток діабету 2 типу та контролювати вже наявне захворювання.
Водночас кріп може впливати на рівень глюкози крові, тому варто проконсультуватися з лікарем щодо його вживання.
Кріп зазвичай безпечний, але в окремих випадках може викликати:
Кріп може спричиняти алергічні реакції у людей, чутливих до рослин із родини парасолькових (селерових). До них належать кмин, селера, коріандр та фенхель.
Також кріп може мати сечогінні властивості, тобто спричиняти підвищене сечовиділення. Людям із захворюваннями жовчного міхура або нирок слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням кропу.
Не рекомендовано вживати екстракти або пігулки з кропом. Найкращим та найбезпечнішим для вашого здоров’я буде додавання кропу до страв.