Полуниця / © unsplash.com
Сезон полуниці в розпалі, і багато хто прагне зірвати її якомога раніше, побоюючись, що смачні ягоди швидко зіпсуються. Проте експерти попереджають: якщо ви зірвали полуницю зеленою — вона вже не стане солодкою.
Хоча деякі фрукти, як-от банани чи яблука, продовжують дозрівати після збору, з полуницею такий трюк не спрацює. У неї відсутній активний процес післязбирального дозрівання. Зелена або навіть трохи рум’яна ягода не набуде смаку, аромату чи солодкості, якими так славиться ця улюблена літня ягода.
На сонячному підвіконні полуниця може почервоніти, але це лише ілюзія стиглості. Всередині вона залишиться твердою, кислою та без запаху. Усі головні процеси накопичення цукрів і смакових речовин відбуваються лише на кущі. Як тільки ягоду зірвано — розвиток припиняється.
Ба більше, така недозріла полуниця швидко псується: зсихається, втрачає вологу або навіть гниє. Вона ніколи не перетвориться на ту соковиту, запашну ягоду, якої ми чекаємо цілий рік.
Тож головне правило для всіх, хто вирощує або купує полуницю: не поспішайте. Дайте ягодам повністю дозріти на кущі. Ідеальна полуниця має бути рівномірно червоною, блискучою і з ароматом, що відчувається здалеку.
Нагадаємо, помідори та полуниця — найпоширеніші плоди, які вирощують у саду, але засмучує, коли вони погано дозрівають. Щоб ваші помідори та полуниця процвітали, дуже важливо розуміти правильні методи внесення добрив, які забезпечать рясний урожай соковитих плодів у теплі місяці.