Чому не можна готувати їжу на тиждень наперед / © www.freepik.com/free-photo
Експерти з безпеки харчування наголошують, що приготування їжі наперед може призвести до ризику зараження страв небезпечними бактеріями. Також варто розуміти, що під час тривалого зберігання страви втрачають свої смакові й корисні властивості.
За словами фахівців, багаторазове розігрівання знищує вміст вітамінів і поживних речовин у їжі. До того ж за повторного нагрівання в деяких продуктах можуть утворюватися канцерогени, які вкрай шкідливі для здоров’я.
Якщо зберігати в холодильнику всі приготовані страви разом, є додаткова загроза перехресного забруднення, тобто мікроби можуть легко потрапити з одного продукту на інший, особливо якщо їжа зберігається без герметичного паковання. За порушення умов зберігання в їжі активно розмножуються небезпечні мікроорганізми — сальмонела і кишкова паличка.
Медики рекомендують дотримуватися кількох рекомендацій під час зберігання приготованих страв у холодильнику, щоб їжа швидко не зіпсувалася і не було загрози зараження хвороботворними мікроорганізмами. Готові страви треба класти до холодильника не пізніше, ніж через 2 години після приготування. За спекотної погоди цей термін скорочується до години. Терміни зберігання залежатимуть від типу страви:
м’ясні страви та супи — не більше 3 днів;
каші та запіканки — до 3 днів;
будь-яка інша їжа — не довше 4 діб у холодильнику.
Дотримання температурного режиму, гігієни й термінів зберігання допоможе уникнути харчових отруєнь і зберегти поживну цінність приготованих страв.