Насіння льону належить до категорії суперфудів. Воно багате на клітковину, омега-3 жирні кислоти, головним чином альфа-ліноленову кислоту та лігнани, які є рослинними сполуками з антиоксидантною дією. Правильне вживання цього насіння може сприяти здоров'ю серця, травленню, контролю ваги, зниженню рівня цукру в крові тощо.
Як споживати насіння льону? Змішування його з водою для приготування напою – не єдиний спосіб його вживання. Дієтологиня Соня Кумарі розповіла Healthshots про користь цього насіння для організму і поділилася рецептами страв, до складу яких входить лляне насіння.
1. Запобігає закрепам. Клітковина в цьому насінні сприяє здоровому травленню. За даними Міністерства сільського господарства США, 100 г цього насіння містять 27,3 г клітковини.
2. Корисне для серця. Насіння льону допомагає знизити рівень «поганого» холестерину та покращити загальний рівень холестерину. А це своєю чергою знижує ризик серцевих захворювань.
3. Контроль ваги. Якщо ви хочете схуднути або підтримувати здорову вагу, обов’язково навчіться їсти насіння льону. «Вміст клітковини в цьому корисному насінні сприяє насиченню та допомагає контролювати апетит», – каже експертка.
4. Гормональний баланс. Лігнани в цьому насінні мають легкий естрогеноподібний ефект. «Вони можуть допомогти збалансувати гормони, особливо під час менопаузи», – каже дієтологиня.
5. Здорове волосся. Омега-3 та антиоксиданти живлять волосся та запобігають сухості. Насіння можна не лише їсти, а гель з нього наносити на волосся.
6. Контроль рівня цукру в крові. Це насіння може покращити чутливість до інсуліну та допомогти контролювати рівень цукру в крові, що особливо корисно для діабетиків. Під час дослідження, яке проводилося протягом чотирьох тижнів, люди з діабетом 2 типу споживали натщесерце 10 г порошку льону на день. У них рівень цукру в крові знизився на 19,7%.
Усе необхідне для усмішки – в одному місці. Bioclinic – це комплексний підхід: діагностика, лікування, естетика. Від гігієни до складної імплантації – усе під контролем досвідчених лікарів і з обладнанням, яке працює точно та безпечно. Зберігайте час і нерви – оберіть клініку, яка бере відповідальність за результат.
Воно дуже поживне і його можна додавати до смузі, вівсянки, млинців, хліба, заправок до салатів тощо. Нижче публікуємо три рецепти з використання насіння льону, тож спробуйте приготувати за ними смачні і корисні страви.
Подрібніть насіння за допомогою кухонного комбайна, покладіть усі інгредієнти в блендер і збивайте, доки не отримаєте однорідний напій. Налийте відразу у склянку та насолоджуйтесь.
Змішайте борошно, мелене насіння льону та розпушувач у ємності. В іншій мисці збийте вінчиком молоко, яйце та ванільний екстракт, а тоді змішайте вологі та сухі інгредієнти, доки не отримаєте однорідну суміш. Млинці печіть на гарячій антипригарній сковороді. Коли утворяться бульбашки, переверніть на інший бік.
Оливкову олію, мед, гірчицю, сіль, перець та оцет і добре перемішайте у великій мисці. Всипте насіння та знову добре перемішайте. Корисну заправку до салату зберігайте у холодильнику і використайте упродовж трьох днів.
Їсти насіння льону корисне для здоров'я. Тільки при цьому обов'язково треба пити багато, бо інакше це може призвести до дискомфорту у шлунку.
Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.