
Цикорій: користь і шкода такого напою
У корені цикорію міститься інулін — природна речовина, яка покращує травлення, підтримує мікрофлору кишківника та знижує рівень цукру в крові. Також цикорій стимулює роботу печінки, виводить токсини, має м’яку сечогінну дію, покращує обмін речовин та містить вітаміни групи B, калій, магній та цинк. Ці лікувальні властивості цикорію роблять його популярним серед тих, хто веде здоровий спосіб життя.
Користь цикорію очевидна, однак такий напій підходить не всім. Людям із серйозними серцевими захворюваннями та під час загострення виразкової хвороби (або при гастриті з підвищеною кислотністю) вживати цикорій не рекомендують.
Так, у більшості випадків пити цикорій ввечері можна, адже він не містить кофеїну і не збуджує нервову систему. Ба більше, він може навіть мати легку заспокійливу дію. Але людям із низьким тиском варто бути обережними — напій може ще більше його знизити. Також люди часто цікавляться, як часто можна пити цикорій. Фахівці радять вживати не більше 1-2 чашки на день.
Також не варто забувати, що “кава з цикорію” — це не єдиний напій з цією рослиною, адже ви можете приготувати досить популярний квас з цикорію. Це не тільки освіжаючий літній напій, а й джерело пробіотиків і мікроелементів. Такий квас готують із води, натурального цикорію, цукру та закваски, і він чудово тонізує без кофеїну. Також радимо цього літа спробувати приготувати не менш корисний бузиновий квас.