Пригоріла каструля – часте випробування на кухні. Але не потрібно її викидати: існують ефективні способи, щоб повернути блиск та чистоту. Moyo розповідає, як почистити різні каструлі, які пригоріли.
Залиште каструлю охолонути. Якщо налити в розігріту посудину холодну воду, на емалі з’являться тріщини.
Насипте на дно товстим шаром сіль та залиште на кілька годин. Потім зітріть нагар жорсткою стороною губки.
Налийте в каструлю воду кімнатної температури, щоб розмочити нагар. Потім поміняйте воду на концентрований соляний розчин: 1 літр води на 5 столових ложок солі. Прокип’ятіть воду, а потім дайте охолонути. Після цього потріть поверхню щіткою по місцях, що пригоріли.
Таке покриття дряпається, якщо дерти його жорсткою щіткою та абразивами. Каструлю можна очистити за допомогою цибулі. Потрібно зняти з неї лушпиння, покласти в місткість, що підгоріла, та залити водою. Потім поставте каструлю на плиту та дочекайтеся закипання – достатньо проварити цибулиння 20 хвилин. Дайте суміші охолонути і просто приберіть нагар губкою, змоченою в мийному розчині.
Також чорноту можна прибрати за допомогою кислотного розчину. Для цього відійде оцет, сік лимона або лимонна кислота. Концентровану рідину потрібно розбавити водою у співвідношенні 1:2 та залишити у каструлі на кілька годин.
Налийте в каструлю воду, додайте мийний засіб, доведіть до кипіння та залиште на маленькому вогні на 30 хвилин. Цей спосіб ефективно справляється з нагаром.
Якщо чорнота все одно не зникла, розбавте 2 столові ложки лимонної кислоти в одному літрі води та налийте його в каструлю. Поставте її на вогонь, після закипання залиште на 20 хвилин варитися. Після охолодження нагар можна змити водою.
Тефлонове покриття можна легко пошкодити, тому очищати тефлонові каструлі потрібно особливо обережно. У посудину, що пригоріла, наберіть воду та поставте на вогонь. Коли вода закипить почекайте 15-20 хвилин та дайте охолонути. За цей час їжа, що прилипла, відстане від стінок.