За 6 місяців 2025 року в Україні зафіксували 46 вогнищ ботулізму, у яких постраждали 57 людей, з них – семеро дітей. Троє людей померли.
Здебільшого випадки були пов’язані зі вживанням сушеної чи в’яленої річкової риби, а також м'ясних консервів та інших м'ясних виробів домашнього виготовлення, повідомляють у Центрі громадського здоров'я.
За даними ЦГЗ, у травні 2025 року зареєстрували 17 вогнищ із підозрою на ботулізм, у яких постраждали 19 дорослих. У 14 людей підтвердили діагноз "ботулізм", двоє з них померли. Протиботулінічну сироватку ввели 13 хворим.
У червні 2025 року виявили 11 вогнищ із підозрою на ботулізм – постраждали 12 людей, із них троє дітей. У чотирьох осіб діагноз підтверджений, шестеро хворих продовжують лікування. Протиботулінічну сироватку отримали 8 постраждалих.
Загалом за пів року протиботулінічну сироватку отримали 45 осіб. У дев’яти випадках попередній діагноз "ботулізм" не підтвердився.
Внаслідок захворювання загинули троє людей – мешканці Дніпропетровської, Київської та Чернігівської областей.
Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до паралічу або смерті. Токсин ботулізму є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися харчових правил.
М’ясо, гриби, овочі чи рибу медики рекомендують консервувати з використанням автоклавів.
До лікаря слід звернутися при появі перших симптомів ботулізму, зокрема:
"Якщо ви вживали напередодні підозрілий продукт (сушену/в’ялену рибу, м’ясні, рибні консерви тощо), обов’язково повідомте про це лікаря. Ця інформація, разом із симптомами, допоможе йому встановити діагноз", – кажуть у ЦГЗ.
Раніше ми пояснювали, як не "законсервувати" в банці на зиму ботулізм та не отруїтися.