На смакові якості буряка впливають кілька факторів. Щоб овоч був солодким й яскравим, потрібно за ним належним чином доглядати.
Рослині слід створити потрібні умови, щоб не нарощувалася зайва зелена маса, а всі сили йшли на формування солодкого й без прожилків коренеплоду, пише prostoway.
Як і більшість овочів, буряк потрібно вирощувати у родючому ґрунті. Й забезпечити йому своєчасне підживлення.
Адже при дефіциті поживних речовин, особливо калію, коренеплоди не накопичують цукрів. Якщо листя по краях стало червоним, то це ознака дефіциту калію.
Без добрив буряк буде погано формуватись, а занадто багато їх теж впливає на якість коренеплодів. Наприклад, застосування азотних добрив в серпні та вересні стимулює ріст нової зеленої маси, яка зовсім не потрібна.
Кислотність ґрунту для буряка має бути з pH 6−7. Якщо кислотність на грядці підвищена, потрібно робити розкислення.
Зелене листя на грядці з буряками не треба проріджувати, особливо у період наливання коренеплодів, коли йде відтік з зелені поживних речовин в них. Проріджування сповільнює цей процес.
Хворе листя можна видаляти, якщо є грибкові захворювання. Наприклад, церкоспороз. По листу треба провести обробку засобами на основі триходерми або сінної палички.
Коренеплоди, що вже зав’язались, повинні набирати сортовий розмір. Поливати буряк наприкінці літа та на початку осені потрібно обережно, щоб не переборщити. Раз на тиждень буде достатньо. А при сильних опадах треба буде додатково проводити калійне підживлення.
Раніше ми розповідали, які сидерати посіяти на ділянці після цибулі та часнику.