Борщ став не тільки символом української національної кухні, а й символом єдності. Він увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 1 липня 2022 року як елемент, що потребує нагальної охорони. Рішення ухвалено Міжурядовим комітетом ЮНЕСКО.
Ще на тему: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині
Завідувачка сільського клубу Ірина Борбела вважає, що кожна українка чи українець повинен вміти готувати борщ. І варити його треба з любов’ю. Тож на кілька годин світлиця сільського етнографічного музею перетворилася на кухню, діти стали маленькими кухарями, а пані Ірина – шеф-кухарем.
– Борщ є основною першою стравою і символом української кухні, хоча він увійшов і до кухонь інших народів. Діти не тільки вчилися готувати свою національну страву, а й вивчали історію виникнення борщу. Ми маємо передавати традиції молодшому поколінню, – каже Ірина Борбела.
На думку пані Ірини, борщ – це ексклюзивна творчість. Бо, незважаючи на те, що страву готують майже з однакових інгредієнтів, вона у кожного має свій особливий смак.
Вперше задокументовано згадку про борщ як українську страву 1584 року у Києві німецьким торговельним агентом Мартіном Ґруневеґом. Тоді він згадав про цю страву у своїх щоденниках.
Раніше ми розповідали, як в Америці готують нестоїтський борщ з Одещини.