В той час, як нове покоління майбутніх американських рестораторів готується до відкриття власних закладів, в Україні деякі досвідчені спеціалісти бідкаються, чи вдасться їм продовжувати справу хоча б на нинішньому рівні.
Справа в тому, що з 1 жовтня 2025 року запроваджуються норми середніх зарплат, доходи та підтвердження відповідності їм — зокрема для тих бізнесів, які мають ліцензії на роздрібний продаж підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), пише в колонці для NV Бізнес співвласниця Відьма-бару «Лиса гора» Олеся Остафієва.
За її словами, відтепер у суб'єктах господарювання, які мають алкогольні та тютюнові ліцензії, середня зарплата працівників має бути не меншою, ніж 2 мінімальні зарплати (16 тисяч грн станом на зараз). Для об'єктів з меншою площею або за межами обласних центрів/Києва — можливі знижені вимоги (1,5 мінімальної) за певних умов. Якщо цих вимог не дотримуються три календарні місяці поспіль, ліцензія на підакцизну діяльність може бути анульована.
Але є українська традиція — і вона в тому, що персонал отримує невелику офіційну заробітну плату від роботодавця, зате переважна більшість відвідувачів залишають 10% «на чай». За рахунок цього формується дохід працівників у залі — барменів, офіціантів, хостес.
«Підвищення середньої зарплати працівникам — це додатковий важливий, але суттєвий тягар. Для того, щоб ресторатору тримати середню зарплату на рівні 2x мінімалок, доведеться або скорочувати кількість персоналу, або піднімати зарплати, або переглядати меню (або всі три пункти)», — зазначила Остафієва.
Говорячи про те, які наслідки дії цього закону, вона заявила: «Перш за все, знову зростуть ціни. Можливо, не пропорційно зростанню додаткових витрат для бізнесу, але зростуть. При цьому, є усвідомлення, що шлях у бік підвищення цін на меню — це шлях ризику. Якщо ціни в закладі зростуть значно, частина клієнтів просто припинить ходити. Це логіка попиту».
«Нові законодавчі вимоги додають ще один шар невизначеності — чи вдасться протягом трьох місяців витримати нормативні вимоги? Якщо ні — ризик анулювання ліцензії. Або — ресторанний бізнес піде „в тінь“ і бюджет отримує зворотний ефект. Хоча, судячи з тенденцій на ринку, бюджет у будь-якому разі отримає зворотний ефект, адже прогнози експертів щодо закриття 20% закладів, особливо з ухваленням цього закону, є цілком виправданими», — вважає експертка.
Нагадаємо, що за час війни середня зарплата в країні зросла майже вдвічі.