Не всі консерви однаково корисні / © Pixabay
Рибні консерви є популярним інгредієнтом у багатьох стравах. Але деякі із цих продуктів насправді не такі корисні, як ми звикли думати. Окрім Омега-3, риба може містити й важкі метали, особливо, якщо вона виловлена у недозволених місцях або вирощена неналежним чином на фермі.
Рибні консерви в олії також часто опиняються у списку проблемних продуктів. Вони можуть містити некорисну олію низької якості, а сама риба може бути зіпсована або не відповідати стандартам свіжості. Крім того, зберігання риби в консервних банках може сприяти виникненню токсинів внаслідок контакту з металом, особливо якщо банки мають пошкодження.
Атлантичного лосося завжди вирощують на фермах, оскільки він майже зник у дикій природі. Такий лосось є поганим вибором через використання антибіотиків, токсинів і забруднення водних шляхів, де вирощують цю рибу.
Консервований тунець, попри свою популярність і високу поживну цінність (багатий на білок та Омега-3), також викликає занепокоєння. Міжнародні природоохоронні організації, такі як Greenpeace, ще 2015 року вказували на те, що значна частина тунця на ринку США походить з нестійких та руйнівних джерел, і можна припустити, що в Україні ситуація не краща.
Основна проблема, пов’язана з тунцем, — це ризик накопичення ртуті. Тунець, особливо великі та старі особини, як хижа риба, може накопичувати у собі важкі метали. Дієтологи радять вагітним жінкам та дітям взагалі утриматися від вживання тунця та інших хижих риб (акула, риба-меч). Для решти споживачів рекомендовано обмежити споживання тунця до кількох разів на місяць.
Експерти зазначають, що більшість рибних консервів можуть бути здоровими, але деякі є більш поживними та містять менше доданих інгредієнтів і забруднюючих речовин. Загалом, вибираючи між консервованими сортами тієї самої риби, перевірте наступне:
Упакована у воді або оливковій олії першого віджиму
Рибні консерви рекомендуються як частина здорового харчування, але в помірних кількостях. Експерти відзначають, що деяким людям безпечно щодня їсти рибні консерви з низьким вмістом ртуті. Рекомендоване споживання морепродуктів становить не більше 340 грамів на тиждень. Найкраще варіювати тип морепродуктів, які ви їсте, щоб уникнути потенційного впливу ртуті та забруднювачів навколишнього середовища.
Раніше ми писали, корисні консервовані продукти варто зберігати у коморі. Більше про це читайте у новині.