Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Аспірин у консервації: чому це шкідливо і чим його можна замінити

Аспірин у консервації: чому це шкідливо і чим його можна замінити
ТСН • 12 переглядів • 1 хв читання

Чи можна додавати аспірин до консервації? / © pixabay.com

Аспірин це, власне, ацетилсаліцилова кислота, яка широко використовується в медицині, наприклад, щоб зняти біль чи зменшити жар. Розчиняючись у воді, таблетка створює кисле середовище, яке згубно впливає на мікроорганізми.

Саме тому в минулому до банок із консервацією додавали аспірин. Так вона стояла довше і не псувалася. До того ж, у ті часи такі ліки коштували зовсім недорого.

Хоча аспірин дійсно є хорошим консервантом, лікарі сьогодні застерігають від його використання з такою метою. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону на використання ліків під час консервування.

Чим замінити аспірин у консервації? / © Pexels

Для того, щоб зрозуміти всю небезпеку, потрібно вивчити хімічний склад цих ліків. В них міститься кислота, яка видобувається з кори верби. В давні часи її широко використовували під час лікування лихоманки. Але до складу кори верби також входить токсична для організму людини речовина — фенол.

Надмірне вживання консервації з цими таблетками може викликати певні проблеми зі здоров'ям:

ліки виводяться через нирки, що може негативно позначитися на їхній роботі, з часом у людини може навіть розвинутися пієлонефрит;

надмірне вживання таблеток може спричинити появу алергії на аспірин;

через кисле середовище, спричинене медикаментами, можуть з'явитися проблеми у роботі шлунка й кишківника;

людям із виразкою шлунка вживати консервацію з аспірином категорично заборонено.

Не варто забувати, що у дітей ацетилсаліцилова кислота може стати причиною розвитку синдрому Рея. Звичайно, в консервації її кількість невелика, але ризикувати все ж не варто.

Насправді аспірин у консервації можна замінити сучасними аналогами, які не завдають організму такої сильної шкоди. Наприклад, завжди можна використовувати:

кислі соки (смородина, лимон);

Всі вони також перешкоджають розвитку бактерій. Однак навіть ці замінники створюють кисле середовище, яке є протипоказаним людям із виразкою шлунка, діабетом, гіпертонією чи підвищеною кислотністю.

Замість них можна спробувати додати до консервації зерна гірчиці, яка допоможе зберегти форму та смак овочів, а ще захистить від мікроорганізмів. Додавати її треба суворо за рецептом, інакше консервовані продукти можуть гірчити.

Про них не всі знають: шість корисних властивостей дині

Як засолити огірки на зиму швидко та смачно: покрокові рецепти

12